Odia Spot News | ଓଡିଆ ସ୍ପଟ୍ ନ୍ୟୁଜ୍
banner

ଦେଶ ବିଦେଶ

ମୁଖ୍ୟ ଖବର

    ମଦ୍ୟପାନ ଦ୍ୱାରା ମୁଖ କର୍କଟ:ରିପୋର୍ଟ

    Share on :
    ajab-Image
    Date: Dec 26, 2025    Views: 2896

    ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଭାରତରେ ମଦ୍ୟପାନ ଓ ତମାଖୁ ସେବନ ମୁଖ କର୍କଟ ରୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ । ଏନେଇ ବୁଧବାର ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ୧୦ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୬ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମଦ ସହିତ ଗୁଟଖା, ଖଇନି ଏବଂ ପାନ, ତମାଖୁ ଆଦି ଉତ୍ପାଦ ସେବନ କରିବା ଫଳରେ ମୁଖ କର୍କଟ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ହେଉଛନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସେଣ୍ଟର ଫର୍ କ୍ୟାନସର ଏପିଡେମିଓଲୋଜି ଏବଂ ହୋମି ଭାବା ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ଗବେଷକଙ୍କ ଏକ ଟିମ୍ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଏକ ଚାଞ୍ଚଲ୍ୟକର ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି । ଏହି ରିପୋର୍ଟରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ଦିନକୁ ୨ ଗ୍ରାମରୁ କମ୍ ମଦ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ମୁଖ ଗହ୍ୱର କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଯାଏ । ସେହିଭଳି ଦିନକୁ ୯ ଗ୍ରାମ୍ ମଦ୍ୟପାନ, ମୁଖ କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ପ୍ରାୟ ୫୦% ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ଭାରତରେ ମଦ୍ୟପାନ ମୁଖ ଗହ୍ୱର କର୍କଟ ରୋଗର ୧୧.୫% ପାଇଁ ଦାୟୀ, ତମାଖୁ ୬୨% ପାଇଁ ଦାୟୀ ।   
    ଓପନ୍-ଆକ୍ସେସ୍ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ୍ ବିଏମ୍‌ଜି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହେଲ୍‌ଥରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶିତ ଫଳାଫଳରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ମୁଖ ଗହ୍ୱର କର୍କଟ ମାମଲା ମଧ୍ୟରୁ ୧୦ ଜଣରୁ ଅଧିକ ମଦ୍ୟପାନ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ । ମେଘାଳୟ, ଆସାମ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭଳି କିଛି ରାଜ୍ୟରେ ଏହାର ହାର ଅଧିକ । ଯଦିଓ ତମାଖୁ ବ୍ୟବହାର ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟା ହୋଇଆସିଛି, ତଥାପି ମଦ୍ୟପାନ ମୁଖ କର୍କଟ ରୋଗର ବିପଦର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ବୋଲି ଗ୍ରେସ୍ ସାରା ଜର୍ଜଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଠିତ ଗବେଷଣା ଦଳ କହିଛନ୍ତି । ଇଥାନଲ୍ ପାଟି ଭିତରର ଚର୍ବି ଆବରଣକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ; ଏହି ଆବରଣ ଏହାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦିଏ । ଦେଶୀ ମଦରେ ଥିବା ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥର ଉଚ୍ଚ ସ୍ତର ମୁଖ କର୍କଟ ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଯାହା ଫଳରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୪୪ ହଜାର ନୂଆ ମାମଲା ଦେଖାଯାଉଥିବା ବେଳେ ୮୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟୁଛି ।
    ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ଉତ୍ପାଦିତ ମଦରେ ପ୍ରାୟତଃ ମିଥାନଲ୍ ଏବଂ ଏସିଟେଲ୍‌ଡିହାଇଡ୍ ଭଳି ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ମିଶିଥାଏ, ଯାହା ଏହି ପାନୀୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ବିପଜ୍ଜନକ କରିଥାଏ । ମୁଖ କର୍କଟ ହେଉଛି ଭାରତରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସବୁଠାରୁ ସାଧାରଣ କର୍କଟ । ଗବେଷକମାନେ ଆକଳନ କରନ୍ତି ଯେ, ଏହି ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଓ ପ୍ରତି ୧ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ପୁରୁଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୧୫ ଜଣ ଏଥିରେ ପୀଡ଼ିତ । ମଦ ପିଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁଖ କର୍କଟ ଆଶଙ୍କା ୬୮% ଅଧିକ; ଲୋକାଲ ମଦ ପିଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୮୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଏ । ଯେଉଁମାନେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ମଦ୍ୟପାନ କରିଥିଲେ, ଯେପରିକି ବିୟର, ହ୍ୱିସ୍କି, ଭୋଡ୍ କା, ରମ୍ ଏବଂ ବ୍ରିଜର୍ସ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ମଦ୍ୟପାନ କରୁଥିଲେ, ଯେପରିକି ଆପୋଙ୍ଗ, ବାଂଲା, ଚୁଲ୍ଲୀ, ଦେଶୀ ମଦ ଏବଂ ମହୁଆ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିପଦ ୭୨% ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା । ମୁଖ କର୍କଟ ରୋଗକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ ତମାଖୁରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୂରେଇ ରହିବା ଜରୁରୀ । ତେଣୁ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । 

    Maximum 500 characters

    ଦେଶ ବିଦେଶ View all

    Find Us on Facebook